.comment-link {margin-left:.6em;}

Yecinto - Your ECommerce Innovation Trends and Online marketing blog

Martijn's blog

dinsdag, oktober 10, 2006


WIE trip report: Bezoek aan Mozilla


Tijdens de "What is Easy" (WIE) trip in de US hebben we ook een bezoek gebracht aan Mozilla. Mozilla is zoals wellicht bekend de (not for profit) organisatie achter de Firefox browser. De firefox browser is een open-source project en wordt m.n. door de 70 medewerkers van Mozilla ontwikkeld. Ongeveer 80% van de code wordt door de ~35 developers van Mozilla gecreerd, 15% door partners zoals Google en Novell en de laatste 5% door de developer community van Mozilla.

De missie van mozilla wordt in ons gesprek met COO John Lilly en Community Coordinator Asa Dotzler beschreven als "keeping the web free of control". Hiermee wordt (op dit moment) neem ik aan m.n. de browsermarkt mee bedoelt.


Een aantal leuke feiten die uit het gesprek naar boven kwamen:
  • Het woord mozilla komt van Mosaic Killer - mosaic was de eerste browser
  • Firefox groeit in aantal gebruikers en marktaandeel (volgens hen op dit moment 20%) maar in een ongebruikelijke lineare manier
  • Het doel van mozilla is niet zozeer verder te groeien maar op z'n minst vast te houden wat ze nu aan gebruikers en marktaandeel hebben.
  • Mozilla staff meetings zijn publiek via het internet te volgen (video)
Binnenkort kunnen we Firefox 2 verwachten - waarschijnlijk nu nog 2 weken geduld hebben :)

Ik zelf vind dat een groot gedeelte van de kracht van Firefox in de extensies zit. Door de mogelijkheid te geven extensies te bouwen voor Firefox heeft Mozilla een aardig developer netwerk opgebouwd die met meer en meer interessante plugins komen. Zo kan mozilla de browser licht houden en toch een breed assortiment van features aanbieden. Ook bied het ondernemers de mogelijkheid dit commercieel te benutten; b.v. door een bedrijfsplugin (denk b.v. aan LinkWad (om de eigen service te promoten) of door een plugin te ontwikkelen waardoor via affiliate vergoedingen geld verdiend kan worden - b.v. deze plugin voor Amazon.

Daarnaast is Mozilla geweldig bezig met de community als het om marketing gaat. Community coordinator (mooi bescheiden- niet meteen een "manager") Asa gaf ons meerdere voorbeelden, van het eenvoudig buttons en banners op de site plaatsen, de 2 pagina's in de New York times die gezamelijk door ongeveer 10.000 gebruikers betaald/gesponsored werd en ook recentelijk de wedstrijd om een 30 sec TV reclamefilmpje voor het bedrijf te ontwerpen. Na Open-source development ook Open-source marketing. Op SpreadFirefox.com is meer te vinden.

Het bezoek was zeer interessant en ik wens de zeer sympatieke medewerkers van mozilla nog erg veel succes toe :) Spread the word!

2 Comments:

At 2:18 p.m., Blogger S/Y Pjotter said...

dit is nou een goede posting! dit bedoel ik - moet je meer doen.

 
At 5:08 p.m., Blogger Unknown said...

ja, eindelijk eens wat nieuws

 

Een reactie posten

<< Home